Algemene veiligheid speelt op alle werkplekken in een houtondernemingen, maar in het bijzonder in het magazijn of op de werf. Belangrijke zaken waar aandacht aan moet worden besteed zijn:
Regelmatig schoonmaken van de werkomgeving (“GOOD HOUSEKEEPING”);
Effen vloeren zonder obstakels;
Goed uitgevoerde stellingen (maximale belastbaarheid van stellingen; borgen van liggers van stellingen tegen uitlichten; geen beschadigde staanders of liggers; goede basis/hoogte verhouding (zo nodig koppelstangen of verankering); stellingen moeten loodrecht staan);
De wijze van stapelen in de stellingen (goed (verticaal) stapelen i.o.m. het product (voorkom wegzakken); geen kapotte pallets gebruiken; niet stapelen boven de maximale belasting van de leggers van de stellingen en de belasting van de borden in de kasten);
Goede plaatsing en bevestiging van stellingen (altijd voorzien van schoorbanden; smalle en hoge stellingen moeten ook aan de bovenzijde worden vastgemaakt, met name als er regelmatig alleen bovenin goederen liggen of als er aanrijdgevaar door bijvoorbeeld heftrucks mogelijk is; aanrijdbeveiligingen bij inrijdstellingen en bij de kopse kant van palletstellingen);
Rekening houden met het draagvermogen van (verdiepings)vloeren (deze dienen minimaal gelijk te zijn aan het gewicht van de kast(en) of stelling(en) inclusief de goederen die erop geplaatst kunnen worden in combinatie met de gebruikte transportmiddelen met daarop de te transporteren goederen die op dat moment vervoerd worden);
Aanrijdgevaar personen: transportwegen in grotere ruimten bij voorkeur scheiden van routes voor voetgangers (looproute minimaal 80 cm breed) en transportmiddelen (transportroute voldoende breed gegeven maximale breedte transportvoertuig en één- of tweerichtingsverkeer);
Voldoende ruimte bij bochten en hulpmiddelen bij onoverzichtelijke bochten/kruisingen (spiegels, waarschuwingslichten);
Bij voorkeur geen arbeidsplaatsen bij de transportroute;
Juist gebruik van hijs- en hefmiddelen
Arbowet Art. 3: Arbeidsomstandighedenbeleid
Ongevallen
Mocht zich onverhoopt een arbeidsongeval voordoen, dan zijn de volgende zaken van belang:
Ernstig ongeval
Onder een ernstig ongeval wordt verstaan:
Een ongeval met opname in een ziekenhuis
Een ongeval met blijvend letsel
Een ongeval met fatale afloop
Onder ziekenhuisopname geld ook een (dag)opname van slechts enkele uren. Bijvoorbeeld voor een operatie of ingreep door een specialist, (plastisch)chirurg of orthopeed. Onder blijvend letsel worden ook chronische lichamelijke en psychische klachten verstaan. Ook littekens kunnen worden gezien als blijvend letsel.
Wanneer later pas blijkt dat er sprake is van een ziekenhuisopname of blijvend letsel dan moet de werkgever het ongeval alsnog direct melden zodra dit bekend is. Het niet (tijdig) melden van een ernstig ongeval kan leiden tot zeer hoge boetes.
Laat de ongevalssituatie altijd zo veel mogelijk ongewijzigd. Verander niets aan de plaats van het ongeval tot de Arbeidsinspectie daarvoor toestemming geeft.
In de meeste gevallen vraagt de Arbeidsinspectie de werkgever om zelf onderzoek te (laten) doen naar een arbeidsongeval. Werkgevers die zijn aangesloten bij de VVNH kunnen advies vragen bij een ongeval.
Volgens de Arbeidsomstandighedenwet is de werkgever verplicht om een registratie bij te houden van alle gemelde arbeidsongevallen en arbeidsongevallen, die hebben gezorgd voor meer dan 3 dagen verzuim. Ook ongevallen die niet leiden tot verzuim en gevaarlijke gebeurtenissen kunnen het beste geregistreerd en geanalyseerd worden. Juist onderzoek naar gevaarlijke gebeurtenissen geeft nuttige informatie om herhaling te voorkomen.
Arbowet Art. 2: Een arbeidsongeval: een aan een werknemer in verband met het verrichten van arbeid overkomen ongewilde, plotselinge gebeurtenis, die schade aan de gezondheid tot vrijwel onmiddellijk gevolg heeft gehad en geleid heeft tot ziekteverzuim, of de dood tot vrijwel onmiddellijk gevolg heeft gehad.
Arbowet Art 9:
De werkgever meldt arbeidsongevallen die leiden tot de dood, een blijvend letsel of een ziekenhuisopname direct aan de Nederlandse Arbeidsinspectie en rapporteert hierover desgevraagd zo spoedig mogelijk aan de de Arbeidsinspectie.
De werkgever houdt een lijst bij van de gemelde arbeidsongevallen en van arbeidsongevallen welke hebben geleid tot een verzuim van meer dan drie werkdagen en registreert daarop de aard en datum van het ongeval.
De persoon, bedoeld in artikel 14, eerste lid, (bedrijfsarts) die belast is met de taak, bedoeld in onderdeel b van dat lid, of de arbodienst meldt beroepsziekten aan een door Onze Minister hiertoe aangewezen instelling.